
חוק המחאת חיובים
1. המחאת זכות
(א) זכותו של נושה ניתנת להמחאה, ללא הסכמת החייב, לפי מהות הזכות ודרכי הקניינים, זולת אם נשללה לפי הסכם בין החייב לבין הנושה.
(ב) ההמחאה יכול שתהיה לגבי הזכות כולה או מקצתה, ויכול שתהיה מותנית, אך לא על דרך שעבוד.
החוק האזרחי:
(א) זכותו של נושה, לרבות זכות מותנית או עתידה לבוא, ניתנת להמחאה ללא הסכמת החייב, זולת אם נשללה או הוגבלה עבירותה לפי דין, לפי מהות הזכות או לפי הסכם בין החייב לבין הנושה.
(ב) ההמחאה יכול שתהיה לגבי הזכות כולה או מקצתה, ויכול שתהיה מותנית או על דרך שעבוד.
1א. דרכי ההמחאה
(א) זכות של חוב ברור ניתנת להמחאה ע”י בעל החוב באחת משתי אפשרויות- ‘מעמד שלושתן’ או ‘מכירת שטר חוב’ . כל זכות שאינה בגדר חוב ברור אינה ניתנת להמחאה בדרכים אלו.
(ב) זכותו של נושה, לרבות זכות מותנית או עתידה לבוא, ניתנת להמחאה ע”י ‘התחייבות’. המחאה זו צריכה להיות באופן של זכויות בגוף המטלטלין או בגוף הקרקע.
(ג) והיה אם קיים ‘מנהג’ ברור בין הסוחרים להמחאת זכויות באופן אחר– יש מקרים שלמנהג זה יהיה תוקף. ועל כן- במקום מנהג ניתן יהיה להמחות שטר חוב בלא כתיבה ומסירה, וכן, להמחות הלוואה בלא מעמד שלושתן.
2. הגנת החייב
(א) המחאת זכות אין בה כדי לשנות את הזכות או תנאיה, ולחייב יעמדו כלפי הנמחה כל הטענות שעמדו לו כלפי הממחה.
(ב) לאחר ההמחאה החייב צריך לפרוע את חובו לנמחה. פרע החייב את הזכות לממחה במקום לנמחה– אם ההמחאה הייתה באופן של ‘מכירת שטר חוב’ מופטר החייב, והממחה חייב מצידו להחזיר את החוב לנמחה. וכן אם הייתה ההמחאה באופן של ‘התחייבות’. אם ההמחאה הייתה באופן של ‘מעמד שלושתן’– החייב אינו מופטר, והוא נותר חייב לנמחה. אם תוקף ההמחאה חל מכח המנהג– הכל כפי המנהג.
(ג) פרע החייב את הזכות לנמחה בעקבות ההמחאה, אף אם לא עברה הזכות לנמחה, פטור החייב.
החוק האזרחי:
(א) המחאת זכות אין בה כדי לשנות את הזכות או תנאיה, ולחייב יעמדו כלפי הנמחה כל הטענות שעמדו לו כלפי הממחה בעת שנודע לו על ההמחאה.
(ב) פרע החייב את הזכות לממחה לפני שהודיע לו על ההמחאה או שהוצגה לפניו המחאה בכתב מאת הממחה, מופטר החייב, זולת אם פעל שלא בתום-לב.
(ג) פרע החייב את הזכות לנמחה לאחר שהממחה הודיע לו על ההמחאה או שהוצגה לפניו המחאה בכתב מאת הממחה, מופטר החייב אף אם לא עברה הזכות לנמחה, זולת אם פעל שלא בתום-לב.
3. המחאה חלקית
הומחתה מקצתה של זכות, החייב רשאי לנכות את ההוצאות הישירות שנגרמו לו כתוצאה מפיצול הזכות.
החוק האזרחי:
הומחתה מקצתה של זכות, רשאי החייב לנכות את ההוצאות שנגרמו לו כתוצאה מפיצול הזכות.
4. המחאות סותרות
המחה הנושה זכות לאחד וחזר והמחה אותה לאחר, הזכות היא של הראשון.
החוק האזרחי:
המחה הנושה זכות לאחד וחזר והמחה אותה לאחר, הזכות היא של הראשון; אולם אם הודיעו לחייב על ההמחאה השניה לפני שהודיעו לו על הראשונה, הזכות היא של השני.
5. זכויות נלוות
(א) בכפוף להסכם ההמחאה, המחאת זכות כוללת גם כל ערבות ושעבוד שניתנו להבטחתה, וכל זכות אחרת הנלווית לזכות שנמחתה, במידה שהן עבירות ע”פ ההלכה.
(ב) על הנושה לעשות, לפי דרישת הנמחה, את הפעולות הדרושות כדי שכוחה של המחאת הזכויות האמורות יהיה יפה לכל דבר.
ת”ט תשל”ב-1972המחאות מותרות סותרות4. המחה הנושה זכות לאחד וחזר והמחה אותה לאחר, הזכות היא של הראשון; אולם אם הודיעו לחייב על ההמחאה השניה לפני שהודיעו לו על הראשונה, הזכות היא של השני.
החוק האזרחי:
בכפוף להסכם ההמחאה כוללת המחאת זכות גם כל ערבות ושעבוד שניתנו להבטחתה וכל זכות אחרת הנלווית לזכות שנמחתה, במידה שהן עבירות; ועל הנושה לעשות, לפי דרישת הנמחה, את הפעולות הדרושות כדי שכוחה של המחאת הזכויות האמורות יהיה יפה לכל דבר.
6. המחאת חבות
חבותו של חייב אינה ניתנת להמחאה.
החוק האזרחי:
חבותו של חייב ניתנת להמחאה, כולה או מקצתה, בהסכם בין החייב לבין הנמחה שבאה עליו הסכמת הנושה, זולת אם נשללה או הוגבלה עבירותה לפי דין.
7. נמחק
החוק האזרחי:
המחאת חבות אין בה כדי לשנות את החבות או תנאיה, ולנמחה יעמדו כלפי הנושה כל הטענות שעמדו לחייב בעת ההמחאה.
8. נמחק
החוק האזרחי:
היתה החבות מובטחת בערבות או בשעבוד שניתן לא מידי החייב, מפקיעה המחאת החבות את הערבות והשעבוד, זולת אם הערב או בעל הנכס המשועבד הסכים להמחאה.
9. נמחק.
החוק האזרחי:
הוראות חוק זה יחולו גם על המחאת זכות או חבות שאינן נובעות מחיוב.
10. תחולה
הוראות חוק זה אינן חלות על המחאות לפי מסמכים סחירים.
החוק האזרחי:
הוראות חוק זה יחולו כשאין בדין אחר הוראות מיוחדות לענין הנדון; הן אינן חלות על המחאות לפי מסמכים סחירים.